PROGRAM ÖZETİ
Mezun Olanların Alacakları Unvan : Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Teknikeri
Kontenjan : 20

Genel Bilgi
Ayakkabı sektörü, yoğun emek ile üretim yapılan bir sektör olması nedeniyle önemli ölçüde istihdam yaratmaktadır. Ayakkabı üretim sürecinin geleneksel aşamalarını oluşturan kalıp hazırlanması, kalıp üretimi ve saya dikimi işlemlerini gerçekleştiren ve fason üretim yapan işletmelerdeki işgücü de değerlendirildiğinde ayakkabı sektörünün yarattığı istihdamın boyutları daha da genişlemektedir. Ayakkabı üretimi, ham maddeye ulaşım kolaylığının yanı sıra üretimi için pek çok bilgi beceri ve alışkanlık gerektiren pek çok disiplinin bütünleşmesi sonucu ortaya çıkan bir sanayi çıktısı olması nedeniyle Türkiye’nin mesleki eğitiminin geliştirilmesin de oldukça önemli potansiyel alan olarak görülmektedir. Bu alandaki ihtiyacı karşılamak için Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programının amacı; ayakkabı tasarımı ve üretimi alanındaki teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilen, alanı ile ilgili problemleri çözme yeteneğine sahip, tasarım geliştirme, üretim ve uygulama aşamalarını planlayıp, yürütülmesini sağlayabilecek, bilimsel, sanatsal ve teknik bilgi birikimi kazanmış teknikerler yetiştirmektir.
Programın Amacı
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Programının amacı, ayakkabı ve yan sanayi sektörünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek tasarım ve üretim yapabilme yetisine sahip  teknik elemanlar ve tasarımcılar yetiştirmektir.
Programın Hedefi
Ayakkabı sektörünün artan ihtiyacını en hızlı ve kolay yollarla karşılayabilen, çağdaş bilgi ve becerilere sahip teknikerler yetiştirmektir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Ayakkabı tasarımı ve üretimi alanında ön lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Mezuniyet Şartları
Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı, derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler, mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de staj yapılması, mezuniyet için aranan şarttır.
 İş Bulma İmkânları:
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi programını tamamlayan öğrenciler; Model sorumlusu, modelist, tasarımcı, üretim çalışanı, üretim sorumlusu ve kalite kontrol uzmanı olarak:
  • Ayakkabı üretimi ve yan sanayi üretimi yapan işletmelerin AR-GE ofislerinde ve üretim atölyelerinde,
  • Tasarım stüdyolarında,
  • Model ofislerinde,
  • Ayakkabı tasarım ve üretimi eğitimi veren örgün, yaygın ve yükseköğretim kurumlarında,
  • Ayakkabı üretimi yapan kamu kurumlarında tekniker olarak istihdam edilebileceklerdir.
  • Ayrıca kendi tasarım ve model ofislerini kurabilir, üretim atölyelerini açabilir, ayakkabı aksesuarları tasarlayarak üretebilirler.
  • Ayrıca kesim, saya ve ayakkabı üretimi konusunda kendi iş yerlerini açabilirler. Ayrıca kariyerlerine akademik olarak da devam edebilirler.
Yüksekokulların ön lisans 2 yıllık Ayakkabı Tasarım ve Üretimi bölümünde okuyan adaylar, Dikey Geçiş sınavına girerek eğitimlerini 4 yıllık lisans programı ile devam edebilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi
Tekstil Mühendisliği
Deri Mühendisliği
Moda Tasarımı
Tekstil ve Moda Tasarımı

AKADEMİK PERSONEL İletişim DAHİLİ
Öğr. Gör. Nuray IŞIK USLU  nurayisikuslu@harran.edu.tr
Öğr. Gör. Meltem UYAROĞLU  muyaroglu@harran.edu.tr
Öğr. Gör. Gönül SEMİZ  gonulsemiz@harran.edu.tr

BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORLARI

DERS PROGRAMLARI